Левурда (Мечи Чесън)

Стара английска поговорка гласи: ‘Яжте праз през март и чесън през май, и през цялата година лекарите могат да си играят / да си почиват/“.

Латинското наименование на билката „Allium ursinum“ произлиза от думата „Ursus“/мечка/ и е свързано с легенди и информации от древни учени,  според които , след пробуждане от зимен сън мечките консумират тази билка за да отстранят токсините от тялото и да възвърнат силата си.

 

Левурдата е растение, което може да се консумира в сурово състояние, приготвено по различен начин.
Левурдата  има повече ползи за здравето от култивирания чесън. Ето защо е много полезно допълнение към диетата, като се насърчава общото здравословно състояние на организма, използвайки го редовно.

Той е особено ефективен за намаляване на високото кръвно налягане и нивата на холестерола в кръвта. Установено е, че има добър ефект върху ферментативната диспепсия. Всички части на растението могат да се използват.

 

Свойства на Левурда:

 

  • антихелминтно;
  • антиастматично;
  • антихолестеролемично;
  • антисептично;
  • спазмолитично;
  • адстрингентно;
  • жлъчегонно;
  • потогонно;
  • дезинфекциращо;
  • диуретично;
  • отхрачващо;
  • антипиретично;
  • хипотонично;
  • загряващо;
  • стимулиращо;
  • тонизиращо стомашната дейност;
  • вазодилататорно.

 

Действие на билката:

  • увеличава сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм;
  • разширява кръвоносните съдове;
  • понижава артериалното налягане;
  • намалява холестерола в кръвта и изчиства холестеролните плаки по стените на кръвоносните съдове;
  • има силно фитоцидно действие и се справя с различни причинители на инфекциозни заболявания;
  • използва се за превенция на дизентерия.

В европейската традиционна медицина Левурдата се препоръчва като храносмилателен стимулант, антимикробен агент, отстраняващ токсините от организма и предотвратяващ сърдечно-съдовите заболявания.