Планински Малини

Древногръцки мит разказва как, когато бил малко дете, Царя на Боговете – Зевс, разхождайки се в планината на остров Крит с една от планинските нимфа, които го отглеждали.

По време на разходката тя му предложила да опита плодове от малини.

Той се съгласил, но докато откъсвала малините от храстите изскочил таралеж, от който малкият Зевс се стреснал и така силно изревал, че земята се разтресла и го чули чак на Олимп.

От всичко това нимфата се разтреперила и раздрала ръцете си, а кръвта й обагрила в червено плодовете на малините. До този момент те били жълти на цвят.

След това горската нимфа обяснила на вече успокоилият се малък, бъдещ Цар, че таралежите ядат малини, за да се предпазват от отровата на змиите.

Всеизвестен е факта, че Планинските Малини имат 10 пъти повече минерали и витамини в химичния си състав от колкото в култивираните малини. Планинската Малина е нисък храст  с изключително дребни плодове (4 пъти по-малки от култивираната малина).

Веществата, които се съдържат в малините, може да имат добро антиоксидантно и противовъзпалително действие и помагат за отпускане на кръвоносните съдове.

Също така имат и други много ценни здравословни свойства.Планинската Малина има високо съдържание на витамин С, цинк, желязо, мед и други.

Също така съдържа висока концентрация на фенолни съединения и елагова киселина.

Фенолните съединения могат да стопират образуването на ракови клетки в организма. Те са особено полезни за редуциране на теглото и подсилването на имунитета.

Планинските Малини са най-ценни за организма  при :

  • Подобряване състоянието на кожата и намаляването на бръчките;
  • Изгарянето на мазнините от тялото;

 

Фибрите, които се съдържат в малините, забавят храносмилането и по този начин се чувствате сити по-продължително време.

Също така доставят на организма нужният калий, който поддържа сърдечната функция и регулира кръвното налягане.